the cooky wacky

Friday, December 19, 2008

kursus kahwin

my friend keep seducing me to join her taking 'kursus kahwin'.

err. do you think that i'm not surprise with that sudden 'invitation'?
fuhfuh!
it is not just twice. but i have to think it again and again and again.

i'm 21 and not taken. since Feb 2008. perlu ke bagitau semua orang.
i'm not TOO interested in kahwinkahwin issue long after the break-up eventhough my coursemate already took it while finishing her 'kelab/persatuan' whatsoever lastlast semester, my childhood friend engaged two days before last aidiladha and i hope you will not surprise when i say that one of my bestie end up her life with a good, kind-hearted gentleman (agreed by all of us,her bestie) early of this year. ugghh. what happen with people around me hah.
benar, jodoh di tangan tuhan. there's always wisdom behind a deed or something that we deserves to kan.


back to the topic,
my friend so beria-ia ajak because next year, the kursus kahwin will be in new format, required more than 2 days to finish and the fee, yea, the fee is increase. ah, rumors.
but first thing that cross on my mind is, why not we go taking kursus kahwin with our bakal? so that we both can learn and discuss about that later. macam lagi berkesan when samasama dengar.



then,
i call my mother to tell her about this crap.
after the 'tanya khabar' things,

me: (sambil gelakgelak kecil tapi bukan gedik) mak, cek nak pi kursus kawen.
emak: awat, teghingin sangat dah? (maksudnya, dah tak sabar nak kawenkah?)

HAHAHAHA. terus gelak besar kot aku.


seriously,my mum dont have time to discuss about early marriage. she dont like it. she think that i supposed to finish my study first and after all can freely think about my marriage. oh no no. i dont think so. i have to get a job than i can talk, and introduce my boyfriend. i dont know what level of mentality she is, i must say that liana&hanis should be lucky to have a mother like her, and syafaf and yka too. they can introduce their boyfriend at early stage and can start a dreamwedding whatsoever with their mom. wow bestnya!
but i don't ever say that im not lucky to be the one who have my mother, she give birth, teaching and rising me up until i find myself in me. i love my mum. but in love and heart feeling issue, i think she know what's the best for me. yes. i must say that she's right. sebab aku break juga walau dah 3 tahun kapel pun. jodoh dan sebab laen letak tepi kejap la k.



i finally google 'kursus kahwin' and found this.


1. he took kursus kahwin at shah alam which 15minutes can be reach by cycling from where i sit on the bed now. okla2 5minutes by car. hehe.

im a lil bit excited at first because the place is near and the ilmu yang disampaikan is in funny react, he said. then i try to check its schedule and tell u what, it is fully booked from november until the end of this year. oh, poor my friend, not me hihi.



2. continue digging and found this.

he took at the end of 2007 and from there i know, rumors that the format will change already started since last year.



3. lastly, i read one artickle in Utusan Online bertarikh tak ingat. said that, after 10th year of marriage, every couple should take kursus kahwin once again. haha. but its just a proposal. dont worry. hehe. but frankly said, i think it's relevan. because malaysian, terutamanya malay, when it comes to 40, macam dah laen kan. i think they (people at 40/50) will surely give a wry smile while hearing this brand new news haha. berbeza dengan orang putih, makin tua makin sayang. jalan masih pegang tangan. itu yang aku nampak. itu yang aku juga mahu bila dah kahwin nanti. tapi, siapa yang rajen sangat nak pergi kursus kahwin diusia sebegitu kan? haha.




so, today is 19.12.08 and i still have a lot more days to think. should i go and get my sijil kahwin by 21 and single and before the rumors is right, or should i wait until i have a boyfriend and take it with him. err.
















nyte!



* * *
1:14 am



aku tengok video akad nikah mawi-ekin tadi. ingat nak letak kat sini tapi takada code apabenda nak copy tu pulak. so kalau rajin boleh pergi sini.
aku macam nak tegelak pun ada tengok video ni haha. ok dah gelak, sorry.
macam ni ke aku nanti? dahla semua orang pandang. isk.
malunyaaaaaaaaaaaa. ^_^



and this video sangatlah touching sampai air mata aku termengalir sebenarnya air mata aku memang sangat cepat ambil tindakan haha and immediately aku boleh beranganberangan conversation tu adalah antara aku dan mak aku hahahah. tibatiba jugak aku teringat kat mak aku tapi tak sampai hati nak call dan kejutkan dia dari tidur sematamata nak gosip pasal mawi-ekin. kompem mak aku hingaq.


eh lupa nak cakap, yang touching tu kat part conv. between ekin and mak dia j. so kalau nak tengok part tu kena sabar tunggu u tiup habes loading k.
bye, love u. apahal nih tibatiba.



10 comments:

Liana Ezzana said...

em..takperlulahnakpikursussekarangkottttt...walaupun hang da ada bf skrg..tp kalau lagi 5 tawun baru nak kawen..takpayahla semangat nak pi skrg..

and aku sgt berpendapat bahawa kalau nak pi, pi ngn bakal suami..munkin lebih seronot/berkesan kursus tersebut..

sapa kwn hang yg excited tuh???

Liana Ezzana said...

eh..td aku komen cam xberjaya ke hape..takpa2 aku komen lagik..

em
takperlulahnakpergikursuskahwinsekarangkotttt...

kalau hang ada bf sekarang pon stakat lagi 5 tawon lagi baru nak kahwin..takyah la semangat nak pi kursus sekarang..

dan aku berpendapat da nak kahwin nnt pi kursus ngn bakal suami munkin lebih seronot/berkesan kursus tersebut.

nazminabdullah said...

aku rasa kalau pi skarang sedikit sebanyak macam dah release 1 benda yang tak perlu piker lagi dah if nak kawin nanti. macam 1 bonus la kot. ntahla. bf pon xd lagi nih. haish.

bila hg ngan hery nak pi? hehe.

flirtyohlala said...

mama abah aku kalut soh aku p kursus kawen tp soh aku kawen umoq 29 n above.haha.mcm mana tu?

nazminabdullah said...

hahah. apakes.

29 tu lambat sangat kot untuk hg? 8D

sitiasiahkamaruddin said...

oh min....
aku rase kalu ang nak pegi..
ang pegila....
kalu g skang tak bazir pape pun...
tapi kalu pegi ngan bakal suami lago syok...
feeling nak kawen tuh up cikit...
kalu g skang safe duit.. lagi pun
fees kat U murah lagi dari kat luar..
lagi satu aku pun setuju pe yg ko cakap psl liana..
kalu aku leh introduce bf ker.. ckp psl kawen ke...it would be wondefool and nice...

p/s lame tak tengo pengembangan ang...hehe

nazminabdullah said...
This comment has been removed by the author.
nazminabdullah said...

kaann..
tapi aku dah decide x gi..
dah xsempat kot. hehe.

pekembangan aku skang lebih kepada badan. hakhak.

erm, introduce la kat nenek hg yg sgt spoting tue. =)

Weed and Bandages said...

bawa sweet p kursus kahwin.

mmg mengantuk.

nazminabdullah said...

baeklah.