the cooky wacky

Wednesday, December 31, 2008

2008 punya album.

hari ini hari terakhir untuk 2008. hmm. pada aku, tahun ini lebih banyak kenangan pahit yang aku kutip. soal pelajaran, persahabatan, kewangan dan cinta. aku sedar banyak perkara tentang diri sendiri dan sifat manusia yang pelbagai. learn from mistake baby, learn from mistake.


jadi gambar gambar di bawah sedikit sebanyak mengenai apa yang aku lalui sepanjang tahun ini.



JANUARI

layar tanchap di galeri shah alam. conteng conteng dinding sangat mengujakan! dan sedap akak tu nyanyi knocking on heavens door.






malam kejadian faizal tahir tayang dada.






aktiviti persatuan. kick-off nite.






jalan jalan penang. senyum sikit lagi nak sampai telinga.




paling best dapat jumpa membe lama. kawan, jangan lupa ayam masak kicap kat rumah ajoy walaupon semua orang makan penuh selera haha. dan abg long yang lawak tu.





trip ke taman negara pahang. pergh. gila best tempat ni!


sambil mengucap sambil teringat mak ayah. siapa tak kecut ulu hati jalan atas titi gantung dahan ke dahan macam ni. patutnya bawak walkie talkie la.
aku selalu terpiker takpa, kalau aku jatuh bukan sorang sorang. ada
geng. keji.




hehe ingatkan cd rom ja ada.






best tak best naik bot panjang.
kadang kadang terpiker jugak kalau tiba tiba ada buaya datang ngap!
kenyang 8 bulan.






eh perempuan ni punya excited macam naik roller coaster pun ada kan?






rumah orang asli. hari hari makan ikan bakar dan ikan masak 3 rasa wowowo.









FEBRUARI

kawan rapat aku kahwin dan aku break up. tragic.






MAC

meneruskan aktiviti persatuan. explorace, boling, futsal.


first task, breakfast roti cicah kicap. haha. amacam?







apa apa pun, semoga kau bahagia.




APRIL
acara penutup, dinner. steamboat sedap makan sampai ngantuk sebab kenyang.





sorry & thanks for everything. aku bukan kawan yang baik. let me be apart.






MEI

prektikel season two. tiap tiap weekend mesti lepak tasik sebab takada sebab lain selain bosan di rumah. nice view ok. tapi disebabkan kamera koman nice tak nice sangatlah.




BANDARAYAnya Alor Star. pic taken during site visit heh.





JUN

SELAMAT HARI LAHIR NAZMIN. MANIS 21.
TERIMA KASIH IBU, MELAHIRKAN SAYA KE DUNIA INI.
walaupun saya ketegaq dan baloq liat.
tapi sekarang saya dah baik. percayalah.


OGOS

keluarga Encik Abdullah dapat bayi baru.
tengok tu, tangan nemok nemok.
geram sungguh!






malacca here i come!

bestbestbest! full of ancient buildings and souvenir up for grabs!
jonker street so ugghhh sumpah aku nak pergi lagi bawak duit banyak banyak!






santiago gate, tempat wajib bergambar.





gambar ekslusif aku dan pakcik beca.
tabahkan hati pakcik ya, kena guna kedrat kuat sikit nak bawak saya ni.
almaklumla ...





save water save water! =D





lianaezzana cakap gambar ni macam sesuatu.
aku rasa gambar poskad la.






SEPTEMBER

reunion SKOBA.
p/s: encik pencipta tshirt skoba jangan lupa refund duit aku haa. hehe.





OKTOBER

raya qurban. daging kalau tak penuh peti ais tak sah.




the donats day out.
sebab dah lama sangat tak keluar sama. thanx semua.

dengan ucapan, bila nak makan cucur sedap tah.






NOVEMBER & DECEMBER

takada yang menarik kot. musim peperiksaan. kemudian tiap tiap hari mengadap kerenah customer yang macam macam gaya.







selamat tahun baru semua.



Sunday, December 28, 2008

disebabkan penat,

(dan sibuk maen plant tycoon)





aku malas menaep panjang. gambar dengan sedikit diskripsi mungkin sudah cukup untuk menghidupkan blog.


mulakan.



kau rasa aku oder apa? (5 markah)





semua pun lain lain. ok kali ni kau rasa aku oder apa pulak? (10 markah)





roti pun boleh kahwin apa.





tak demok tak geram tak penyet. salah sorang dari anak customer.





tiap tiap hari habis minum.
(dengan syarat takyah isi sampai penuh)





pakcik yang cakap dalam perut buncit tu ada tembikai memang nak kena debik.





dalam pada takada duit boleh pulak teringin nak beli beg. hmmpphh!


Friday, December 19, 2008

kursus kahwin

my friend keep seducing me to join her taking 'kursus kahwin'.

err. do you think that i'm not surprise with that sudden 'invitation'?
fuhfuh!
it is not just twice. but i have to think it again and again and again.

i'm 21 and not taken. since Feb 2008. perlu ke bagitau semua orang.
i'm not TOO interested in kahwinkahwin issue long after the break-up eventhough my coursemate already took it while finishing her 'kelab/persatuan' whatsoever lastlast semester, my childhood friend engaged two days before last aidiladha and i hope you will not surprise when i say that one of my bestie end up her life with a good, kind-hearted gentleman (agreed by all of us,her bestie) early of this year. ugghh. what happen with people around me hah.
benar, jodoh di tangan tuhan. there's always wisdom behind a deed or something that we deserves to kan.


back to the topic,
my friend so beria-ia ajak because next year, the kursus kahwin will be in new format, required more than 2 days to finish and the fee, yea, the fee is increase. ah, rumors.
but first thing that cross on my mind is, why not we go taking kursus kahwin with our bakal? so that we both can learn and discuss about that later. macam lagi berkesan when samasama dengar.



then,
i call my mother to tell her about this crap.
after the 'tanya khabar' things,

me: (sambil gelakgelak kecil tapi bukan gedik) mak, cek nak pi kursus kawen.
emak: awat, teghingin sangat dah? (maksudnya, dah tak sabar nak kawenkah?)

HAHAHAHA. terus gelak besar kot aku.


seriously,my mum dont have time to discuss about early marriage. she dont like it. she think that i supposed to finish my study first and after all can freely think about my marriage. oh no no. i dont think so. i have to get a job than i can talk, and introduce my boyfriend. i dont know what level of mentality she is, i must say that liana&hanis should be lucky to have a mother like her, and syafaf and yka too. they can introduce their boyfriend at early stage and can start a dreamwedding whatsoever with their mom. wow bestnya!
but i don't ever say that im not lucky to be the one who have my mother, she give birth, teaching and rising me up until i find myself in me. i love my mum. but in love and heart feeling issue, i think she know what's the best for me. yes. i must say that she's right. sebab aku break juga walau dah 3 tahun kapel pun. jodoh dan sebab laen letak tepi kejap la k.



i finally google 'kursus kahwin' and found this.


1. he took kursus kahwin at shah alam which 15minutes can be reach by cycling from where i sit on the bed now. okla2 5minutes by car. hehe.

im a lil bit excited at first because the place is near and the ilmu yang disampaikan is in funny react, he said. then i try to check its schedule and tell u what, it is fully booked from november until the end of this year. oh, poor my friend, not me hihi.



2. continue digging and found this.

he took at the end of 2007 and from there i know, rumors that the format will change already started since last year.



3. lastly, i read one artickle in Utusan Online bertarikh tak ingat. said that, after 10th year of marriage, every couple should take kursus kahwin once again. haha. but its just a proposal. dont worry. hehe. but frankly said, i think it's relevan. because malaysian, terutamanya malay, when it comes to 40, macam dah laen kan. i think they (people at 40/50) will surely give a wry smile while hearing this brand new news haha. berbeza dengan orang putih, makin tua makin sayang. jalan masih pegang tangan. itu yang aku nampak. itu yang aku juga mahu bila dah kahwin nanti. tapi, siapa yang rajen sangat nak pergi kursus kahwin diusia sebegitu kan? haha.




so, today is 19.12.08 and i still have a lot more days to think. should i go and get my sijil kahwin by 21 and single and before the rumors is right, or should i wait until i have a boyfriend and take it with him. err.
















nyte!



* * *
1:14 am



aku tengok video akad nikah mawi-ekin tadi. ingat nak letak kat sini tapi takada code apabenda nak copy tu pulak. so kalau rajin boleh pergi sini.
aku macam nak tegelak pun ada tengok video ni haha. ok dah gelak, sorry.
macam ni ke aku nanti? dahla semua orang pandang. isk.
malunyaaaaaaaaaaaa. ^_^



and this video sangatlah touching sampai air mata aku termengalir sebenarnya air mata aku memang sangat cepat ambil tindakan haha and immediately aku boleh beranganberangan conversation tu adalah antara aku dan mak aku hahahah. tibatiba jugak aku teringat kat mak aku tapi tak sampai hati nak call dan kejutkan dia dari tidur sematamata nak gosip pasal mawi-ekin. kompem mak aku hingaq.


eh lupa nak cakap, yang touching tu kat part conv. between ekin and mak dia j. so kalau nak tengok part tu kena sabar tunggu u tiup habes loading k.
bye, love u. apahal nih tibatiba.



Monday, December 15, 2008



aku macam dah tak selesa dengan tajuk header blog nih.

esokesok bila aku rasa suka aku nak tukar baru.
bukanbukan. bukan krisis identiti.




*repeat.






*** semalam pukul 2 pagi lebih sket, ada roadblock. kena tahan sebab seat belakang ada 4 orang. seatbelt ada 3. dengan bangganya polis/jpj suruh turun balik jalan kaki. boleh tak.

eh teringat dulu masa kat putrajaya, pukul 2 lebih jugak. polis kejar. kejar tak kejar sangatla.
alasan, memandu dalam keadaan merbahaya, mencurigakan. hahah. tak leh blah. ingat mabuk gamaknya.
masa tu baru balik gig ke apa tah kat mmu, pusingpusing masuk putrajaya kejapkejap cyberjaya. eh peningnya mak limah rasa. time tu pulak takada sebijik kereta pun kecuali yang kami naek. akibat takada perancangan masa panjang, kami berenti tepi jalan tak tepi sangatla, lepak n photoshoot. dah kalau jalan tu lengang, dah kalau takada momok, dah kalau dah buang tebiat, maunya tak meriah tengahtengah jalan amik gambar.

polis putrajaya sangat cyberjaya lah kan. hahah. bolehkah?



Sunday, December 7, 2008

gila rasa bujang di perantauan wohh.

p/s: tahniah jika anda berjaya membaca sampai habes. =)




aku bersyukur ada kampung halaman.

i mean,
satu lot tanah yang mempunyai sebuah rumah diatasnya,
dikelilingi

beberapa batang pokok kelapa yang isi buah mudanya macam hingus sangat sedap diminum bersama air kelapa plus ais siket perghhhh,

pokok mangga yang masa muda sedap buat cicah garambelacan orang kampung aku panggil tapi kandungannya ada jugak gula cili kicap tahmanamana suksuka bagi nama

pokok rambutan yang kalau tengah musim pantang nampak buah mesti nak petik,

pokok kuinin yang dekat shah alam buahnya sekilo rm6.50 gila mahal kat rumah aku boleh dapat free,

pokok durian yang entah bila nak matang lembab betul tumbesaran,

jambu batu kampung yang aku rasa patut ditebang kerana menyemakkan kawasan rumah buah bukan sedap pun,

pokok bunga yang ayah suka tanam tapi malas nak jaga naseb baek rajin siram tiaptiap hari sebelum pergi buang sampah,

dan pokok cili yang aku suka tanam tapi jodoh ajal maut di tangan tuhan, tak sempat besar mudamuda dah mati.
sobsobsobri

dan tak lupa juga sebatang tali air di sebelah halaman rumah tempat di mana bila mak siang ikan isi perut tu dibaling ke dalamnya untuk breakfast atau lunch anakanak ikan jadi makbapak ikan tak payah susahsusah pergi pasar belikan makanan nanti jumpa spongebob dan patrick mesti nak borak lamalama tapi tu ok lagi macamana kalau jumpa squidward yang annoying tu nanti dia buat kecoh nanti tak sempat sampai rumah anakanak ikan dah mati kebuluran.
maaakk, pencemaran la maaakk.

tibatiba rasa macam dalam kawasan dusun plak. taktak, bukan dusun.

dulu depan rumah aku ada pokok buah durian belanda. durian belanda tuu. gila rare. jarang orang tanam pokok tu kat rumah. aku tak ingat kenapa pokok tu ditebang. tapi rasanya sebab memberi laluan kepada majlis perkahwinan abang aku. kira pokok tu macam menyempitkan space untuk letak khemah etc. aku tak heran pun pasal tu. kalau biar j pokok tu bahagia kat situ tak boleh k?
masa kakak ipar aku pregnant anak first, dia mengidam buah durian belanda. see?
aku dah cakap jangan tebang. tapi masa tu aku kecik lagi. takada orang nak dengar bantahan aku kot. woah, gila ada sentimental value aku kecikkecik. haha.



berbeza suasana di sini, pagipagi bangun pergi balkoni, inilah view aku.








time jalan kaki menuruni bukit,






pemandangan sebelah malamnya.







gila boring view tersebut. nak kata hutan konkrit, tak tepat kot. tapi apa apa pun yang pasti, tak sesegar dan senyaman suasana desa yang indah nan permai lah. kan.

tapi, lamalama kat kampung bosan jugak. takada hiburan, takada life orang kata. biasalah, mudamudi masa kini. untungnya ada kampung halaman ni, bila rasa penat belajar, bekerja, boleh balik, releasekan semuanya, jumpa ibubapa tercinta, tatap wajah mereka. selalu dengar suara melalui telefon sahaja.
ahh. rindunya.


ok 1:24 am. sedar tak. apa yang aku merepek takada kena mengena dengan topik pun.
aku bukan nak cerita pasal ni pun.
sigh~

aku dah mengantuk ni. tapi takapalah. pukul 2 tidur.

ok sambung. tau tak kenapa aku rasa bujang.
sebab
aku duduk sorang kat rumah.
semua orang beransur ansur pulang ke rumah masingmasing sempena cuti semester.
jangan tanya. malam first memang takut gila macammacam terbayang kat kepala tu la banyak sangat tengok drama swasta. lepas tu macam dah get use and siriesly aku rasa macam bujang, berdikari, pendek kata rasa hebat dapat survive. macam riak kan. sedikit sebanyakla. haha.

tadi aku masak megi.
gila betulbetul megi. rebus.
biasanya aku rajin nak buat megi goreng bersama telur resepi turun temurun tapi telur takada dan aku malas nak gi beli.
haritu aku kemas dapur, mop lantai. aku tak kisah pun kalau aku buat dengan rela. tapi masalahnya, yelah,

terima kasihla kat rumet aku yang guna dapur sorangsorang lepas tu tak kemas balik, berminyak,
lepas tu sampahsampah lepas kau masak kau biar sampai berulat melimpah ke lantai kau rasa hebat ke dapat menternak ulat banyakbanyak
lepas tu kucing kau berak tak mop balik kau ingat kalau simpan sampai sem depan boleh buat duit ke taik kucing tu

kan aku dah burukkan kau kat blog aku padan muka mintak maaflah wey
aku memang marah betul haritu sebab aku dah siap elokelok wangiwangi tibatiba bau busuk dan bila usha ulat dah penuh dan aku rimas dan aku tepaksa sarung dengan plastik hitam lagi satu kau bayangkan macamana aku nak sarung dan aku geli kau tahu tak!!

ok selamat hari raya aidiladha maaf zahirbatin.





selamat hari raya maaf zahir batin semuaaaa! =)




*** perantauannya aku. haha.

Wednesday, December 3, 2008

umbrella acoustic versi budakbudak kepala masuk air




soalansoalan anda munkin:


1. siapakah mereka?
2. adakah aku mengenali pemain gitar terunggul dan penyanyi hebat tersebut?
3. selaen mengorek hidung dan memicit jerawat, dah takada benda laen nak buat kah?
4. tak tahu malu kah?
5. takada port laen kah selain di tepi halaman rumah bersebelahan bendang dengan angin terlebih sepoi.
5. tergamaknya aku letak video ni. tidakkah ianya mengaibkan?
5. err, selain soalansoalan diatas?




fakta terpenting:

1. biasalah. first time pegang gitar.
2. spm dah habes kot.
3. hahah.





*** pssst, girl, i think ur voice quiet nice (alia wajib belanja i nasmir. lepas raya. dontcaredontcaredontcare)



Friday, November 28, 2008

mimpi itu sejenis permainan



kah?



lately aku selalu mimpi. aku boleh cakap macam ni sebab dah lama jugak mimpi tak kacau aku.

aku akan gelakgelak bila bangun kalau mimpi tu sangat mengarut macam ym dengan alien kat planet zuhal pakai loghat kedah atau pakai baju angkasawan dan main guli kat bulan dengan sheikh muzaffar atau
tidur dengan nobita dalam poket doremon. tapi aku akan rasa sedih dan akan piker dan akan tanya semua orang terutamanya mak aku kalau aku mimpi benda2 siries macam mimpi seseorang meninggal dan yang sewaktu dengannya.

tapi selalunya, bendabenda yang aku mimpi mesti relate dengan apa yang aku buat atau piker atau nampak atau baca atau dengar pada hari kejadian. aku rasa lah. sebab bila aku pikerpiker balik, mesti ada kena mengena. mesti punya.



contohnya, semalamsemalam, aku mimpi mak dan ayah aku bercerai. sedih macam apa. puas aku tanya kenapa tapi takada jawapan. aku apa lagi. menangis tak ingatingat. bangun tidur tengok dah basah bantal. haha. then aku cakap dengan mak, mak, semalam orang mimpi mak dengan ayah becerai. mak aku cakap apa tah, satu ayat sa.ha.ja lepas tu sibuk bagitau dah bayar insurans bagai. hampeh j. tak ambik pot langsung. penat aku rembeskan air mata. tapi yang pasti parents aku tak becerailah. hehe. amin.

ok pikerpiker balik, aku ada terbaca post beliau sebelum tidur. carilah sendiri apa kaitannya. haha. malass.



malam semalam, aku mimpi MAK DAFI AJAK AKU PERGI RUMAH DIA DAN SURUH AKU KELUAR DATING DENGAN ANAKNYA. DAN YA, AKU BERDATING DENGAN ANAKNYA. ok jangan muntah di depan pc mahupun laptop anda. sumpah aku tak minat dafi. dan dalam mimpi tu, orang itu namanya sahaja dafi tapi wajah dan fizikalnya bukanlah dafi si jambu air itu. haha. aku tak tahu muka siapa yang dafi pakai tapi yang aku ingat, kami keluar menaiki kereta beliau yang tersimpan di satu tempat rahsia haha sengal. dan ibunya sangatlah bersungguhsungguh menyuruh kami berdating kerana katanya dafi jarang keluar dengan perempuan. wahahahhahaha mimpi gilabodoh tahap gaban apakah ini.

ok pikerpiker balik,aku ada tertengok gambar kawan aku yang diambik bersama dafi di plaza masalam dan muka pinjam tu aku rasa, aku rasala, series aku tak ingat, tapi aku rasa la (eyyh nak kena lempang kot?) ,kawan kepada kawan aku yang datang melawat ibunya yang sakit di demc. hahahahaha sengal tak sengal.



dan lagi satu, minggu lepaslepas kot, aku mimpi yang aku keluar dengan boyfriend kawan aku. wehh. tak berniat pon. and yang ni aku rasa sampai kiamat pun maseh tak dapat cari puncanya. siries aku kawan baek dengan mereka berdua dan takada hati pun dengan bf beliau. mintak mahaplah. mimpi je pon. haha.


ingat lagi, masa kecik kecik selalu mimpi nak pergi toilet. then bila dah sampai terus kencing. pastu esok bangun mak bising tilam dah basah. haha. bila besar siket, mimpi dah jalan pergi tolet, tapi bila sampai teragak agak nak kencing ke tak sebab macam tak sure ada kat atas katil ke toilet. haha. tahapahapantah.



soo.. kesimpulannya banyak perkara yang aku mimpi adalah adaptasi daripada aktiviti harian aku. yang takada kena mengena tu aku anggap je selingan kepada mimpimimpi adaptasi. haha.



anda pula?
jika berminat boleh ke sini untuk mengetahui tafsiran mimpi anda. percaya atau tak terpulang. rilek rilek sudah.




*** malam ni aku ingat nak mandi pool tapi hujan turun dengan lebatnya. jadi samasama lah kita berdoa agar aku tak berenang atas katil ya semua.



Sunday, November 23, 2008

imbasan kisah silam : edisi nok dan pengalaman pertama.

19:05 pm tepat. aku berjalan kaki pulang.
ugghhh.. hari yg dilalui sangat memenatkan.. sigh~

bendabenda kecik dan remeh untuk disusunatur datang bertimpatimpa. yg dioder tak sampai, yg tak oder pulak sampai berkatonkaton. demand kurang supply lebih pon masalah jugak bai. haih. benci betul.

teringat masa mulamula dulu. ada satu hari tu aku buat kirakira. hasilnya, perbelanjaan aku untuk sem ni, minus dari duit pt. aku malas nak mintak kat parents lagi macam sem-sem lepas. kecuali untuk hal-hal yg macam bayar road tax dan insurans la kan.aku malasla nak pakai duit sendiri. hehe. pikir2, aku terus cari.

aku malas nak tanya mak dulu. dah dapat komfermasi baru inform. sebab dari duludulu lepas spm aku mintak nak buat duit sendiri mak mesti tak bagi. lepas tu cakap takpa, ayah boleh tanggung lagi. aduhh. memangla. tapi orang nak duit seniri, tak paham ke..
tapi aku tahulah, mak ayah cuma risau keselamatan aku. satusatunya anak perempuan kaann...

ok2 back. pasal mulamula dulu. aku pergi satu kedai ni. harini mintak esok terus dapat. agaknya tempat tu memang nak pakai orang kot. bersyukur jugak aku. daripada aku buat burger dan goreng fries kat kedai 24jam yg merekamereka kata sangat memenatkan tu, atau jadi cashier kat kedai 3warna 24jam jugak tu, lebih baek aku memberi khidmat di sini.

bos baek.
hanya ada 3orang ahli lelap termasuk aku. perempuan semuanya.
boleh sembang pasal girl stuff sedaya upaya.
boleh cuci mata sedaya upaya.
boleh masuk Masalam sedaya upaya.
boleh beli nasik lemak pakcik Joe sedaya upaya.
boleh oder goreng-goreng kat maple yg tak penah wujud delivery tapi untuk kami boleh, sedaya upaya.
boleh gelak kuatkuat sedaya upaya.
boleh masuk sukasuka hati sedaya upaya.
masuk pukol 8pm balik 10pm pon aku penah buat sedaya upaya.
holamak. mana lagi nak cari tempat macam ni.
gila heaven bakhang.

kat sini ada attire code yg perlu dipatuhi. sebab takada uniform macam tempat laen.

1st day. aku siap dengan kemeja, seluar slack zaman tah bilabila, mekap, (sweet-stomery-lipbalm in memory (:_;)). dan pumps. pergh. gila rasa semat. tapi slek gak kat kasut. kalau pakai heel memang terbaek la kot.
bukak pintu, "haaaiiiii.....!!" -okay naseb baek semua orang nak hai kat aku dengan wajahwajah ceria menyambut tetamu.
"haaaaaiiii". *senyum*
tahu tak apa yg mereka pakai? tshirt, seluar bukan slack lembut,selipar. selipar? ya selipar!
huwaaaaa. mana nak letak muka niiiii. malunyaaaa. gila skemaaaa. mekap siap tak tahaaaannn. kemeja lagiiiiii. uuuhhhh. tolongtolong! rasa macam nak duduk dalam stor taknak keluar!

"ni untuk awak"
"haaaaaa kena pakai ni ke??" -muka yg penuh tanda tanya sana sini.
"aah. kenapa. tak suka k?"
"aaaa.. taaakk.. tak. cuma rasa janggal.." -cubaan mengcover perasaan tak suka.

weh.. aku bukan kat secret recipe nak kena pakai apron... (:_;)


perkenalkan, ini acik, ini nok. ya. nok-dia lah orang yg bertanggungjawab merendah-rendahkan kredibiliti aku dan gelakgelak bila aku salah. sial je. masa dia berenti, aku, nok dan acik slowtalk. sesi luahan perasaan whatsoever. acik cakap, nok suka usha bontot aku dan gelakgelak sebab masa pakai slack aku kelihatan seksi bagi beliau. owwhhh wtf! jujurlah, aku rasa dia pengkid. sebab ada satu hari aku curious yg teramat-amat, aku curicuri baca sms dalam fon nok. ada sorang pompuan panggil dia abang. omg. meremang wey!

2nd day. waktu nak mop lantai. haha. aku memang agak malu dengan insiden yg tak dijangka ni. aku tuang ajax sesedap bau. buih nak lebih. aku mop dari belakang. mop, mop, mop dan mop dengan penuh yakin.

tibatiba,
''miiiiiiiinnnnn......! apa awak buat niiiiiiii"
"mop"
"ye...awak ni mop lantai ke nak basuh kedai.."

dapat bayangkan tak apa yg aku dah buat? hahaha. naseb baek bos tak marah. sayang bos!
tapi at least aku tak mop dan pijak balik tempat yg dah dimop. jangan cakap takada org buat. ada ok! acik cakap.
lepas tu boleh tak bos aku suruh nok yg ajarkan aku mengemop dengan cara yg betul. kenapa perempuan ini jugak yg jadi tenaga pengajar akuuu wahai boooosss... huwaa!

tapi selepas harihari gelap tu, semua dah ok. gurauan berjalan dengan lancar. nok sangat lawak dan mudah dibuli. acik cakap, nok memang ada perangai rasa-diri-hebat siket. yelah, mereka dah lama disitu. tapi hubungan acik dan nok sangat baek. sangat bestfriend. baguslah. sekarang nok dah berenti. dah balik sabah pun.. eh tapi dengar cite dia nak datang semenanjung balik! hah sudaaahhh....



*** sebenarnya banyak lagi yg aku nak story. terutamanya pasal gelagat-gelagat customer yg datang. kadang-kadang aku sendiri tak paham kenapa aku yg bukan penyabar sangat orangnya ni boleh besabar dengan kerenah customer yg pelbagai. kadang-kadang nak gelak pun ada. haha. ehh, dah gelak apahal. teringat something la tu. ^_^. tapi nantinantilah. ngantuk sudeh. babai semua.


* edit *

1. semalam bos ada pesan kat aku ''min, akak taknak min jadi macam Limah bukan nama sebenar, dia malas buat kerja, suka dudukduduk sampai akak buatbuat mintak tolong baru nak gerak". "ok akak. *senyum*"

2. tapi tadi kamikami main iron iron rambut masa bos takada dan customer siket. haha. bestbest! sorila bos! bukan selalu. senyom siket. hehe.

3. aku lupa nak mintak maaf kat nok sebab curicuri baca sms dia.
sori nok! *hihi*


Thursday, November 20, 2008

kepuasan peribadi itu penting.

BAGI AKU.
orang laen aku x tau.


bagi aku, semua orang ada hak.



bagi aku, suka hatilah orang nak cakap apa asalkan aku bahagia.



tapi bagi aku jugak, tak semua benda yg aku boleh amalkan konsep ni. sebab hati aku tak sebiskuat tiger, kadang-kadang memang tak tahan dengan kata-kata busuk orang.



tapi semalam, aku nampak sorang perempuan ni, gemuk amat, bukan chubby tapi memang gemuk dan tak berapa chantek pada aku (but remember beauty is in the eye of beholder). dia dengan gagah beraninya memakai skirt pendek berjalan ke kedai mamak yg sah-sah kedai mamak memang ramai orang.



dan lagi satu aku nampak di sunway, muka macam dah berumur, memakai baju oren, seluar pendek kuning, kasut kale apa aku tak ingat tapi yg pasti memang x match. langsung.

oh ya. dan aku avril. suara aku agak sedap dalam album tapi sedikit terkutuk bila live, tapi aku peduli apa. kalau kau taknak dengar tak payah beli tiket tengok konsert aku. beli album ori pon ok. (eh avril kau tak paham kan apa aku cakap)

memang kadang-kadang tak faham kenapa ada orang yg sanggup buat macam ni tapi bagi aku, kepuasan peribadi tu penting. mungkin orang meluat gila tengok apa yg dia dress up tapi bagi dia, itu sudah cukup untuk membuatkan dia kelihatan cun. pedulilah apa orang nak cakap.



kalau tak suka cara orang berpakaian, tak payah tengok. bila jalan, jalan straight tak payah tengok orang sekeliling so takdelah nampak keburukan orang. kalau tak suka lagi, tak payah cakap apa-apa, tapi berfikir secara positif, semua orang ada hak masing-masing. kan senang.



dan aku pulak, setiap kali keluar mesti nak pakai lipbalm. MESTI. sebab aku rasa tak yakin kalau tak pakai. benda wajib yg aku mesti bawak pergi mana-mana adalah lipbalm. aku boleh tertinggal hp, kunci rumah, nota lecturer bagi last week, asg siap separuh jalan, pendrive yg sekarang dah rosak, nota fotostasi Mayudin atau kotak pensel pink comel ke kelas BUT NOT my sweet-stomeri lipbalm.


aku tahu takada orang kesah pun aku pakai ke tak. takada punya orang nak usha bibir aku, dan tak akan ada punya org cakap 'weh tak pakai lipbalm harini? terok gila hidup kau'. tapi aku peduli apa. itu kepuasan peribadi aku. even nak pergi tapau kat kedai yg sedekat 5 minit tu PON nak pakai. apakes?


kepuasan peribadi itu penting. =)



*** the mere fact behind all of this crap is, aku termisplace my sweet-stomeri lipbalm kat rumah abg aku dan sesungguhnya dengan xsampai rm30 dalam purse aku tak sanggup nak habiskan 3/4 daripadanya untuk membeli lipbalm baru. uwaaaa.


Sunday, November 16, 2008

tak penting dan tak payah baca. (tapi boleh komen ;B) ***edit

my post 2 days ago.

aku sedang membasuh belanga di sinki dan tibatiba:


Iz: kau pun buat rambut kat kedai ke?

(because my housemate spent about rm300 to perm her hair)

aku: taklah. ori. kenapa?

(muka siries gila gampang sebab tadi bad mood. sedangkan dalam hatiiiiiiii. bungabunga matahari... anggun mekar di taman sari)




jadi aku berhak untuk rasa rambut aku hebat dan menawan seperti membuat rawatan salon. ha-ha. kau peduli apa apa aku nak rasa.


*** Iz, semoga kitak sik tahu akan kewujudan blog kamek. ;D byebye.


* * *
edit

alang-alang aku dah buat topik ni
aku selitkan 1 formula khas untuk sesiapa yg nak merawat rambut kasar
tah kat mana-mana aku jumpa pun aku x ingat
tapi yg pasti aku pun tak pernah try lagi benda ni
sebab malas nak cari bahan
haha
kalau ada siapa2 yg dah buat nanti sharelah hasilnya ya. =)


1/4 cawan @ 50ml jus anggur
2 biji telur
1/2 sudu teh jus lemon
1/2 sudu teh ekstrak vanila
1/2 cawan @ 100ml air suam

blend semua bahan about 20s
sapu pada rambut
biarkan selama 5-10minit
bilas
then syampu seperti biasa.


selamat mencuba! *ting!




psssst: kalau rambut korang rosak jangan salahkan aku tau. hee.

Friday, November 14, 2008

munkin zainap lebih tepat

15hb ni (esok la tu) aku akan sit paper core subjek aku. selama 3 semester belajar subjek ni, aku tak pernah score. tiaptiap sem aku hanya berjaya mengutip B dan pernah 1 sem aku terkutip C. agak depress masa tu. sebab once dapat C, pointer akan terjejas. bukanlah nak cakap aku dean, dan bukan jugak aku dapat A semua subjek laen, tapi disebabkan C tu, pointer aku turun secara mendadak ketika semester 3. mendadak yg mendadak yg mendadak yg membuat aku rasa menyesal dan salahkan diri sendiri.

yelah, habes nak salahkan siapa lagi?

tibatiba teringat zaman menengah bawah. sains. buku catitan markah tu JARANG sangat warna hitam/biru kalau row aku. fail sentiasa. pernah masa tingkatan 2 ke 3 x ingat, cekgu shuhaimi panggil aku ke bilik seni sebab nak cerita pasal jantung. ala yg pasal vena kava, aorta, masuk keluar pam darah apakebenda tah tu, dia explain dengan bersungguh-sungguh tapi aku, lagi seronok tengok dia lukislukis gambar jantung daripada dengar dia explain. haha budak tak guna!

oh pelik ya. cekgu shuhaimi itu turut mengajar subjek seni sebab tu meja dia bukan di bilik guru. kalau dia panggil aku ke bilik guru yg dipenuhi dengan CNN tu, sumpah aku x pergi. siries. benci gila. aku dapat bayangkan mukamuka sinis kelompok CNN tu complete with ayatayat terbaek punya untuk buat anda rasa macam nak baling petiais kepada mereka. betul tak tipu.

hoi apabenda intro panjang gila ni. aku sebenarnya nak cerita pasal cekgu sains tingkatan satu je pon. bukan tingkatan 2,3. ok2 dulu masa tingkatan satu kan, ada seorang cekgu perempuan yg suka buat lawak kering dalam kelas aku. maksud lawak kering mengikut definisi nazmin-open-dictionary ialah, beliau membuat lawak, on purpose sebab nak menarik perhatian student atau kadangkadang tanpa sedar, tanpa sekelumit perasaan nak tergelak pun dalam hati.

kalau anda rasa muka anda jadi merah, hidung kembang kuncup tahan gelak, bersabarlah. tapi dia tak. muka dia sangat cool dan tatkala pelajar ketawa kahkahkah beliau hanya tersenyum kelat dan kadangkadang sinis. kalau anda skoolmate aku mesti anda akan ingat cekgu haris ganae nainar kan. tapi bukan! bukan. yg aku maksudkan ialah cekgu zainah.

cekgu zainah mengalami masalah kronik dimana beliau gagal menyebut huruf F tetapi digantikan dengan bunyian hurup P.

contohya, mohd fauzi bin yusuf akan berbunyi mohd pauzi bin yusup dan begitulah seterusnya. farrah farrizat akan jadi parah parizat. ahah. tengah try sebut nama sendiri la tu kan? kuikuikui. munkin ada yg terasa kalau aku gelakkan mereka, tapi tabahkan hati sajalah. bayangkanlah kalau farah fauzana dan faizal ismail berada 1 kelas dengan aku masa tu. ouh tentu lebih kelakar dan rasa seperti dalam zoo bukan. mentang2lah nama dia bukan zainaf. Kalau tak mesti dia takkan salah pronounce nama orang lagi.


Pssst, Syafaf, aku bersyukur kita bertemu di universiti, bukan di tingkatan satu intelek.


dalam hal ni, aku sangat bersyukur tiada huruf F dalam perkataan 'nazmin' tetapi jangan terkejut dengan situasi seterusnya yg mana kejadian ini lebih kronik daripada kegagalan menyebut huruf F.

sila lihat gambar di bawah. dan mari semak persamaan antara mereka. nanti aku jelaskan mengapa.


pic taken during SKOBA reUnion

rambut (x. aku pakai tudung dan takkan boleh buat rambut trojan sampai bila2)
iras muka (x. muka aku feminin haha)
kening. (x. aku nipis)
mata. (x. x sesepet)
hidung. (x)
bibir. (oh x. bibirku lebih menawan haha hak tuih)
gigi. (x. oh aku tengah cover, tak boleh buat comparison)
jerawat (x. muka aku licin dengan minyak 8 kati)
tahi lalat (x munkin!! itu adalah trademark tu wey3)
misai dan janggut. (oh tidak sama sekali)
warna kulit (x. tone tak sekata tapi aku lebih fair hahah)
ya aku lebih gemuk.


nama perempuan itu nazmin dan lelaki itu izwan atau nak glemer lagi, pak wan lalat. mereka tidak mempunyai sebarang pertalian darah mahupon persamaan dari segi fizikal dan rohani. jadi persoalannya ialah kenapa cekgu zainah mesti keliru tentang ini. ini siries...! (watak mingming dalam wonderpets).


ok sambong. setiap kali memanggil nama izwan, bola matanya akan terarah pada aku dan begitulah sebaliknya. mulamula memang aku tak perasan dan mestila tak pandang muka dia. seterusnya bila masuk makmal, aku takkan pandang muka dia bila nama dipanggil dengan harapan dia akan sedar. tapi tak. dia ulang sekali lagi, izwan moharaaaam, okla aku pandang. lepas tu dia akan cakap, mari ambil buku kamu. sigh~. dan aku jawab, bukan sayaaa, cekguuu. tuuuu. benda ni bukan satu kali terjadi, tapi BANYAK kali. sabar taaakkk ada cekgu lupa ingatan macam nii...



*** duludulu selalu rasa teringin nak bawak balik penunu bunsen dan tuku kaki tiga buat dapur masak megi. gila boring duduk asrama sekolah aku. gila!

Tuesday, November 11, 2008

teka-teki! siapa2 yg aku dah tanya jangan cuba2 berani nak jawab ok.

kalau dah tahu jawapan yg benar, pura2 tak tahu dan teka dengan jawapan laen yg salah (untuk jaga hati aku). tapi kalau kau memang betul2 tak tahu tapi rasa terselamat atas kata2 aku tadi, kau tak boleh tekan keyboard selama seminggu (tak tahu kenapa)
teka teki berbunyi begini:

baku: kenapa doraemon dan nobita tidak mahu datang ke Malaysia.

bi: why doraemon and nobita refuse to visit Malaysia.

mandarin: wei shenme doraemon he nobita bu yao qu Malaixiya?

kedah: awat doremon ngan nobita tu, depa tak mau mai sini?

kelantan: bakpo doremon dey nobita tokse haha ntah.

tamil: nanti aku tanya kugaa.

malaysia negara merdeka dan pelbagai mahkluk hidup di dalamnya.
aku maksudkan bangsa. peace.


* * *

kugaa cakap,

tamil:
yen doremono nobitawo malaysiaku vare matrange..??

haha tenkiu kugaa.

Saturday, November 8, 2008

selamat hari indah semua! (aku dedikasikan separuh bebelan ini khas buat liana dan alif)

pagi yg indah. dimulakan dengan alarm lagu bolasepak kedah, hijaukuning, pada pukol 620 am. aku pasti ramai rakyat kedah yg akan celik tatkala lagu semangat itu berkumandang. ya itu dia nelson sedang membawa bola, oh, dirembat pula ke arah marlon alex james dan marlon kini sedang mencari peluang untuk menambah jaringan dan membenam pasukan selangor. ah ada saja yg mahu berebut akan sebuah bola bulat itu, dan marlon! GOAAAAAAAAAAAAAAAAAAALLL!!!!!!! itu dia. marlon berjaya menjaringkan gol di saat2 terakhir ini. berguni2 pasukan kedah membawa balik bola pada satu ketika di stadium shah alam.

ah. dah 6.20. sumpah aku lapar gila. berpijak di bumi yg nyata, aku maseh lagi terbaring di atas tilam yg kurang empuk dan menyakitkan tulang belakang, bukan stadium yg ada si hensem helmi eliza.

babe, hg dah bangun?
sms aku tujukan pada syaf di bilik sebelah sebaik sahaja celik. nana, jadi ke mandi pool ni? tanyaku pada rumet setelah menerima sms komfermasi dari syaf. jadi... (sedangkan dia pun baru celik)


setelah siap, +- 640am, kami berjalan ke pool.

hoish! siapa sangka dikala pagi2 buta begini, ada segerombolan lelaki sedang bermandi-manda sambil bermain bola plastik di dalam pool. siriously, aku x expect ada lelaki yg sanggup buat begitu. kami bertiga buat2 cool berjalan ke kerusi terdekat untuk meletak towel dan sliper. yela, alang2 dah sampai takkan nak patah balik. bunyi2 unggas mula kedengaran.

feewwitt.
eh, macam pernah tengok la.
ina kan? weh bukanla. ni bla3 aku da lupa apa nama yg dia sebut.
unggas2 mula meliar dengan membaling bola plastik ke arah kami beberapa kali dan menyuruh kami mengutip dan membaling semula. bodoh. selepas kicauan unggas tidak diendahkan kami dimaki. sangat tak matang. memang celaka budak2 ni!

last2 kami balik. awal pukol 7 stalk dari balcony, dah senyap. semua dah balik. ah apa lagi! terjun!!
balik dalam pukol 8, memang sengal otot2. penat! sebab aku gemok dan x pandai berenang DAN saja2 nak memeriahkan majlis. haha. berenang maen2 setengah jalan dah sesak napas lah, air masuk telinga lah, masuk hidonglah, tenggelamtimbollah, macam2lah! haha. tapi at least hari ni aku macam ada effort nak berenang. tahniah untuk diri sendiri. ada kemajuan. maseh boleh dipertingkatkan.

balik terus mandi dengan niat akan tidor nyenyak selepas kejadian. ah. ada lagi makhluk yg nak mengganggu. tahsiapa2 miskol dan sms. pernah x ada orang sms anda pagi2 untuk berkenalan, seperti bertanya nama dan umor. pernah x? ok aku pernah. pagi tadi. seorang lagi makhluk tak matang. dan ya, munkin kurang siuman.

aku terus takleh tidor. bangun, goreng cucor yg hanya berintikan bawang, gula dan garam. ikan bilis dalam peket sudah habis dikerjakan oleh kucing2 sangap dirumah. mujur ada juga bahan laen. kalau ada tepung sahaja tanpa inti, mesti rasa macam berada di bosnia. kadang2 sulawesi. makan cucor bawang cicah sos cili kimball disudahi dengan vico cukop mengenyangkan, setakat pagi ini. ahh. indah.



cucor bujang yg menyelerakan (apakes gambar ni pon nak upload?)


pukol 11, menerima panggilan untuk mengambil cupcake. pukol 12 yg sangat rembang, cupcake diberikan kepada si penerima. aku berjaya menculik satu. xsangka aku telah merembat cake yg designnya hanya ada satu didalam kotak itu. haha. sorila. cupcake ini ditempah oleh nilam untuk diberikan kepada boifren beliau sempena befdaynya tidak lama lagi. betapa sweetnya mereka, hingga dia menempah tema 'Liverpool' memandangkan boifrennya adalah kipas-susah-mati pasukan itu. alif, kalau mu nak tahu, nilam beberapa kali cakap benda ni pada aku. (nilam, jgn marah. haha):

'untuk boifren tersayang! cari laen x taulaa.' -nilam sahabat karib saya.


cupcake with liverpool theme


cupcake mahkota parade bersama manik2 manis yg telah aku rembat

aku akhiri siang hari ini dengan memakan cucor bawang INSTANT cap adabi gorengan ayong pada pukol 650pm. rasa2 mana lagi sedap? =B.


***sekarang 10.04 jam laptop.sumpah aku dah lapar balik.

*** oh lupa, aku tolong sampaikan cupcake tu pada alif sebab cupcake tu ditempah di sini dan nilam di utara. mereka adalah long-distance-love yg sangat berjaya. salutlarh!

sesungguhnya tolong jangan marah aku atas gambar ini yg dicuri khas dari fs alif! haha!